Skal du ud og rejse med din cykel? Der er mange muligheder for at få din cykel med på ferie. Her kigger vi på alle dine muligheder for at transportere din cykel, når du ikke selv skal trampe i pedalerne.

Det er let at læsse cykler bag på bilen. Men de offentlige transportmidler kan også give en håndsrækning på ud- og hjemrejsen, eller når du trænger til en hviledag for ben og numse i løbet af ferien.

Bliver du træt en dag, eller begynder din ferie på cyklen i den modsatte ende af landet, kan det i løbet af ferien være nødvendigt at transportere både sig selv og cyklen.

Men der mange ting, du skal tænke på, hvis du skal have transporteret cyklen både i indland og udland.

Overvejelser i forbindelse med rejse med cyklen

Når du skal have din cykel med på ferie, er der mange ting at tænke over:

  • Hvordan kan du transportere cyklen undervejs?
  • Hvordan sikrer du cyklen bedst muligt, så den ikke kommer noget til undervejs
  • Hvor meget skal du afmontere på din cykel?
  • Hvilket værktøj skal du bruge og have med?
  • Hvornår giver det bedst mening at transportere cyklen?

Vi kigger her hovedsageligt på spørgsmålene om, hvordan du kan transportere din cykel, og hvad du skal tænke på i den forbindelse.

Hvordan kan du rejse med cyklen?

Der er forskellige måder at komme afsted på cykelferie på. Du kan lave en kør-selv-bilferie, hvor du mebringer cyklen, eller du kan bruge nogle af de andre offentlige eller private transportformer, fx tog, bus eller fly.

Lad os kigge lidt på de forskellige muligheder - og de overvejelser du skal gøre i de forskellige sammenhænge.

www.trafikken.dk kan man finde oversigter over både tog-, bus- og færgeselskaber i hele landet.

Cykler bag på bilen

Hvis du selv kører afsted i bil på din cykelferie, så skal du have fat i en cykelholder, der passer til din bil. Der findes i hvert fald tre forskellige typer cykelholdere, som du kan bruge.

  • montering på taget
  • montering på trækkrog
  • montering på bagklappen af bilen (for dem der ikke har en trækkrog)

Den bedste måde er at få et cykelstativ til dit anhængertræk. Her sidder cyklerne bedst fast, og her påvirker de bilens køreegenskaber mindst.

Her kan du se de forskellige typer af cykelholdere.

Thule Velocompact 3

Thule Velocompact 3

Genial cykelholder Velocompact 3 fra Thule er til transport af 3 cykler. (Kan udvides til 4 cykler). Holderen er til montering på anhængertræk og passer til alle cykler.

Læs mere

Thule Freeride 532 - Cykelholder til tagmontering

Thule Freeride 532 - Cykelholder til tagmontering

Thule Freeride 532 er en cykelholder til tagmontering. Holderen har plads til en enkelt cykel. Virkelig let at bruge.

Læs mere

Jeg foretrækker den cykelholder, hvor man kan spænde cyklerne på enkeltvis. Der står de virkelig godt fast, samtidig med at stativet kan vippe, så du stadig kan komme i bagagerummet, selvom du har sat cyklerne bagpå.

Hvis du bruger saksemodellen og skal have flere cykler med, så kan det være en fordel at afmontere pedalerne, så cyklerne ikke ridser hinanden. Desuden kan du lægge noget stof mellem cykelrammen og gribekrogen, hvor cyklen hænger på.

Nogle steder anbefales, at du har et cover over cyklen, men det er en dårlig ide. Et cover kan komme til at virke som et sejl, og du risikerer, at vinden trækker så hårdt i cyklen, at den enten falder af eller bilens køreegenskaber påvirkes.

Hvis du skal transportere bilen bag på bilen, så er der forskellige muligheder for cykelholdere og cykelstativer. Du skal huske, at du skal have fat i en 3. nummerplade.

Cykler med færge

Mange steder i øriget Danmark sejler de charmerende færgeruter stadig. De små færger er som skabt til en lille pause i cykel turen, og alle færger i Danmark tager cykler med mod betaling.

Cykler med bus

I landområder er bussen et fint alternativ til toget, når det gælder cykeltransport. De fleste rutebiler uden for hovedstadsområdet har plads til at tage et par cykler med. Ring til det lokale busselskab og hør nærmere om mulighederne.

Cykler med tog

Almindelige cykler kan tages med i toget på alle strækninger i landet. Men ikke alle tog medtager cykler, og der er begrænset plads, så undersøg mulighederne på forhånd.

Bagagen skal tages af cyklen under transporten, og cykelanhængere skal klappes sammen og tages med som håndbagage (max. mål er 100x60x30 cm). Husk at købe en speciel cykelbillet eller et cykelklippekort.

Betingelserne for at få cyklen med varierer fra de forskellige togselskaber.

Skal du udelukkende rejse på privatbane strækninger? Så kontakt det lokale togselskab for mere information.

Læs: Værd at vide om at have cyklen med på tog

Cykel med fly

Du kan normalt tage din cykel med som bagage på fly, men du skal undersøge det med flyselskabet på forhånd. De fleste flyselskaber har særlige krav til, hvordan cyklerne skal pakkes for at undgå skader under transporten.

Din cykel skal pakkes i en papkasse, cykeltransporttaske eller en cykelkuffert, før du kan få cyklen med ombord på flyveren.

PRO - Cykeltaske soft

PRO - Cykeltaske soft

Denne cykel-transporttaske fra PRO er i skumforet nylon, der beskytter din cykel. Cykeltasken kan indeholde en komplet cykel. Indvendigt er der separate lommer til begge hjul.

Tjek prisen

Topeak PAKGO X

Topeak PAKGO X

En racercykel kan være en ret stor investering og derfor ønsker man ofte at passe lidt ekstra godt på den under transporten -specielt hvis der er tale om en cykel i carbon, som ikke tåler ret meget.

Tjek prisen

For at beskytte cyklen, så kan det være rigtig klogt at skille den af og pakke den rigtig godt ind. Du skal tage hjulene af, fjerne pedalerne og tænke på, hvordan styret pakkes. Det kan også være nødvendigt at tage noget luft ud af dækkene for at undgå, at dækkene eksploderer under turen.

Bagagen i lufthavnene får en relativ hård behandling. Derfor vil vi helt klart anbefale en god cykeltaske eller cykelkuffert, så din cykel er bedst beskyttet. Du kan bruge bobleplast eller stof til at pakke cyklen godt ind. Hvis du skiller cyklen af, så husk at medbringe det rigtige værktøj til at samle den igen.

Du skal natuligvis også være opmærksom på fx CO2-patroner til at pumpe cyklen op med. I København Lufthavn må man have fire patroner med, men der er helt sikkert forskel på, hvad de forskellige flyselskaber tillader. For at være helt sikker, så kontakt dit flyselskabs kundeservice på forhånd. Endnu lettere er det at nøjes med en almindelig luftpumpe.

Fragt og forsendelse af cykel

Når du rejser med din cykel, så kan du også overveje at få sendt din cykel med et fragtfirma på forhånd. Det kan være en god mulighed, hvis du rejser med fly, eller hvis du ikke vil have besværet med at tage din cykel med i flyet eller toget.

Der er dog et par ting, du skal være opmærksom på, når du sender din cykel:

  • Sørg for, at din cykel er forsvarligt pakket og sikret til forsendelse. Du .
  • Vær opmærksom på, at nogle fragtfirmaer har begrænsninger med hensyn til, hvilke typer cykler de accepterer.
  • Forvent at betale en højere pris for forsendelse af din cykel end for almindelig bagage. Forsendelsespriserne varierer afhængigt af størrelsen og vægten af din cykel, samt det rederi, du vælger.
  • Sørg for, at du har alle de nødvendige papirer i orden, inden du sender din cykel. Dette omfatter en liste over indholdet af din forsendelse samt dine kontaktoplysninger.

Igen bør du nok bruge en dedikeret cykelkuffert elle cykeltaske, men hvis du vil gøre det lidt billigere, så kan du også pakke cyklen i en papkasse. Du kan få lidt tips i denne video:

Konklusion

Hvis du er cyklist, er der nogle ting, du skal gøre, før du rejser med din cykel. I denne artikel giver vi dig nogle tips til, hvordan du kan sikre, at din rejse forløber så gnidningsløst som muligt. Sørg for at læse vores råd, så du kan komme ud på landevejen uden bekymringer!

Du kan tjekke meget mere om alt det nyttige udstyr til cykelturen her.

Samarbejdspartnere

Skriv en kommentar