Sikkerhedstips til nye og erfarne cyklister

3 minutters læsning

Danmark er en cykelnation. Det kommer vi ikke udenom. Stort set alle borgere ejer en cykel, og flere bruger den flittigt som transportmiddel til skole, arbejde eller i fritiden. Cykelkulturen har en lang og stolt tradition i Danmark, og vi hører uden tvivl også til nogle af de folkefærd i verden, der mestrer kunsten at cykle bedst.

Men, hovmod står som sagt for fald, og vi kan til tider have en tendens til at blive lidt for overmodige på jernhestene i Danmark. Nogle danskere cykler ikke helt efter færdselsloven, mens andre ikke helt har hverken sikkerhedsudstyr eller en forsvarlig cykel på plads. Som dansk cyklist kan man gøre meget med få midler for at øge sin sikkerhed på de danske veje. Vi ser på de vigtigste aspekter her.

Tag cykelhjelmen på og lad forfængeligheden blive hjemme

Mange danskere er blevet meget bedre til at køre med cykelhjelm. Men det halter stadig en del efter for en hel del danskere, der stadig lader cykelhjelmen blive hjemme, hvis de da overhovedet har investeret i en. Argumentet for at køre uden cykelhjelm er ofte, at folk føler, at det ser dumt ud. Men her bør man lade forfængeligheden blive hjemme og tage hjelmen med.

Dit hoved er det mest sårbare og udsatte sted på kroppen, når du cykler, og det er en dyrebar kropsdel at passe på. Mange tænker, at de er så gode til at cykle, at de ikke vil få brug for hjelmen, men man glemmer, at der er andre i trafikken end en selv.

Det er ikke nødvendigvis dig, der forårsager en ulykke, det kan lige så godt være en uopmærksom bilist eller en anden cyklist. Hvor godt du end mestrer kunsten at cykle, så har du ingen kontrol over din medtrafikanters evne til at færdes i trafikken.

Giv din cykel et regelmæssigt eftersyn

Kan du selv lappe cykel og skifte dæk, så kan du helt sikkert også selv stå for et eftersyn af din cykel. Cykler skal, ligesom biler, have et regelmæssigt tjek. Din sikkerhed afhænger af om cyklen er i orden. Hermed ikke ment, om der er luft i dækkene eller om der lys i cykellygten. Et regelmæssigt cykeltjek består i at stramme din kæde og tjekke, om møtrikker ved hjulene er strammet godt til.

Tjek også dine bremsekabler og din bremsebøjle, hvis du kører med fodbremse. Hvis du ikke føler, at du selv kan tjekke ordentligt, så kan du for forholdsvis billige penge lade din lokale cykelhandler give din cykel et grundigt tjek.

Pas på din online sikkerhed, når du cykler

Hvad har online sikkerhed med cykling at gøre? Flere ting faktisk. En del danskere bruger cyklen som træningsmiddel, og det er i den forbindelse blevet populært at tracke sine ture via fitness-apps som for eksempel Strava eller Garmin. Det er imidlertid ikke altid helt uden omkostninger at logge på et offentligt wi-fi-netværk på cykelturen, hvis man lige vil stoppe for at uploade sin cykeltur.

Det kunne også være, hvis man bare gør holdt ved en café for at nyde en kaffe, mens man går på cafeens netværk. Et offentligt wi-fi-netværk uden adgangskode kan være en hacker-fælde. Du kan i den forbindelse downloade en VPN gratis, hvis du ønsker mere sikkerhed på din enhed, mens du er på farten. VPN’en krypterer indholdet på din enhed, så ingen kan snage i dine oplysninger.

Husk de elementære færdselsregler

Det kan lyde som en gammel mands formaning, men det er nu engang en rigtig god idé at følge færdselsloven, når man cykler i byen eller på landet. Cyklister og andre bløde trafikanter kan have en tendens til at tro, at det er ok at se lidt løsere på færdselsloven end bilister. Derfor cykler visse cyklister ofte overfor rødt, kører på fortovet, drejer uden at markere med hånden, eller placerer sig ulovligt foran biler midt ude på fodgængerfeltet ved rødt. Alle disse forseelser kan koste op til 1000 kroner i bøde, men de kan i værste fald også koste skader på dig selv eller andre trafikanter og fodgængere.

Skriv en kommentar